Pari mietettä Aulis Rytkösestä

Kansainvälisessä katsannossa – ja muutenkin – Kuopion kaikkien aikojen paras jalkapalloilija on Aulis Rytkönen. Olavi Rissanen, Kari Ukkonen ja Jouko Suomalainen jäävät vertailussa Aaliksen taakse.

Maajoukkueessa pelannut Åke Lindmankin on myöntänyt, että Rytkönen oli aikoinaan Suomen oloissa teknisesti täysin ylivoimainen. Ulkomailla Rytkösestä kiinnostuttiin viimeistään siinä vaiheessa, kun hän Helsingin olympialaisissa esitti Itävaltaa vastaan soolon puolesta kentästä päättäen soolon maaliin.

Rytkönen lähti pian olympialaisten jälkeen Ranskaan Tolouseen ammattilaiseksi ja on sivumennen sanoen ainoa suomalainen jalkapalloilija, joka on pelannut Peléä vastaan (ottelu Toulousen ja Santosin välillä päättyi 4-4).

Rytkösen tekniikkaa pidettiin Ranskassakin poikkeuksellisena. Vuoden 1958 Ruotsin MM-kisoissa 13 byyriä mättänyt Just Fontaine muisteli, kuinka hän joutui parikymppisenä seuraamaan Toulousen vastustajoukkueen vaihtopenkiltä Rytkösen ”häikäiseviä otteita”. Fontaine harmitteli, ettei Rytkönen ollut syntyperäinen ranskalainen eikä siten voinut pelata Ranskan maajoukkueessa. Rytkösen pelitoveriksi vuonna 1957 Toulouseen tullut Pierre Dorsini sanoi, ettei ole urallaan nähnyt parempaa pelaajaa. Toinen pelikaveri Richard Boucher puolestaan piti Rytköstä nerona ja hänen tekniikkaansa vertaansa vailla olevana.

Eikä kehuja tullut pelkästään ranskalaisilta. Unkarin legendaarisen maajoukkueen valmentaja Gustav Sebes totesi, että Rytkönen oli paras pelaaja, joka Pohjolassa on koskaan ollut (vaikka Ruotsilla oli siis samaan aikaan hyökkääjäkolmikko Gren, Nordahl ja Liedholm, jonka johdolla maa oli voittanut olympiakultaa Lontoossa vuonna 1948 ja joka niitti mainetta Italian AC Milanissa). Sebes väitti jopa, että Rytkönen olisi soveltunut hyvin heidän olympiakultaa voittaneeseen joukkueeseensa (jossa oli sellaisia pelaajia kuin Puskas, Kocsis ja Hidegkuti).

Aulis pääsi jopa L’Equipe-lehteen, jonka otsikossa häntä hehkutettiin ”huimaavan hyväksi”, ja ranskalaismediassa Rytköstä pidettiin tuon ajan maineikkaimpien pelaajien – Raymond Kopan, Stanley Matthewsin ja Alfredo di Stefanon – veroisena pelimiehenä.

Vuonna 2019 alueellisessa lehdessä La Dépêche du Midissä laitettiin Toulousen kaupungin kaikkien aikojen parhaita pelaajia arvojärjestykseen, ja kyseisellä listalla Aulis pääsi kolmanneksi. Ykkösenä komeili Auliksen kanssa pari vuotta Toulousessa pelannut Dorsini, joka siis itse totesi, ettei ole tavannut Rytköstä parempaa pelimiestä.

Jätä kommentti